Esplanade

Padang Kota Lama  (Esplanade)/Fort Cornwallis

Kalau da sampai penang and tak p padang kota lama kira tak lengkap la..
kat sini ada a few images yg menggambarkan padang kota lama ni waktu petang n mlm. CANTEEEKKK... must visit place.

So kalau turun dari feri Pulau Pinang, kena turn right menghala ke Padang Kota Lama . Jalan tu akan menuju roundabout ni. Sebelah roundabout ni ada menara Jam. Dah lama bebenor jam ni.. dari saya kecik sampai ke la ni dok ada jam ni.. nanti one day kena p korek sejarah jam ni.

 
 
 
 
Bila da sampai Padang Kota Lama , ada la write up sikit pasai sejarah Padang Kota Lama ni. Tapi korang jangan heran pulak.. alamat comfortablepenanghomestay.blogspot.com ni tadak dalam signage tu
 
 
 

 

 

haaaa bangunan yg dipreserve dari zaman dulu.Cantik, u all should come n c in person. Kalau malam view dia lagi maveles. Bangunan ni akan dilight up tapi sharp pukul 12.00 depa off. Inilah bangunan Majlis Perbandaran Pulau Pinang.
 

Korang tengok stage ni.. Kat sini la slalu kalu ada sambutan awal tahun, merdeka n macam2 lagi sambutan. selalu dibuat di sini. Kadang2 ada konsert, karnival, mcm2 lagi la..
 
 
 
 
 
 
 

                                               ni view dari tengah padang
 
 
 
 

Tugu ni pulak dok balik laut. Tugu bagi memperingati jasa2 org yg terkorban during World War 1
 
 
 
 
Yang ni pulak view dari hujung Padang Kota. Kalau ayaq pasang, ayaq laut akan melimpah ke jalan. Ni semua normal  :)
 
 
 
So bila da jalan2 kat sini mesti lapaq kan.. no worries, ni ada medan selera dia. Kat sini ada jual Pasembuq, laksa penang, mee mamak special ,rojak.. macam2 la masakan penang yg femes tu.. kerang bakaq, ayaq nyoq  pun ada.. kira mai ja la.. suma ada..
 
 
 
 
                           Malam sudah menjelma, ni la bangunan MPPP di malam hari.

 

 

 
 
 

 
Yang ni pun sempoiii...sambil naik beca ni keliling padang kota sambil denganq lagu
hindustan ....satu pusingan padang kota anne ni charge Rm20.00, berbaloi gak,, seronok depa... 
 
 
 

Additional House view

 
 

About Us

Mencari homestay secara harian dan bulanan di Pulau Pinang . Beberapa unit apartment dan teres berdekatan Universiti Sains Malaysia di Gelugor dan SPICE Bayan Baru. Harga berpatutan dan selesa untuk penginapan seisi keluarga. Sila hubungi +60124229767 untuk tempahan dan pertanyaan lanjut.

Reservation

Untuk memudahkan tempahan, pelanggan boleh membuat tempahan terlebih dahulu. Kekosongan adalah tertakluk kepada pengesahan bayaran deposit. Sila maklumkan dengan segera kepada kami sekiranya telah membuat deposit untuk rumah yang ditempah.

Contact us